Întâlnire între țărani și consumatori

In comuna Balan, judetul Salaj, conf.univ. dr. Avram Fitiu a realizat o intalnire intre doi tarani cu consumatorii de la oras. Un legumicultor, domnul Damsa (Visi), care a castigat experienta in Occident, reclama faptul ca laptele si legumele, produsele de baza din zona, sunt comercializate la preturi foarte mici, bisnitarii ajungand sa le faca concurenta chiar in satele lor.

O femeie din Balan, doamna Vica, arata ca nu sunt locuri de munca decat in agricultura, iar desfacerea produselor se face foarte greu si la preturi foarte mici. Potrivit doameni Vica, fondurile europene au fost dificil de accesat, birocratia fiind exagerata.

Prezent la discutii, un inginer silvic arata cat de importanta este padurea pentru comuna Balan si critica modul de administrare a padurilor. Padurea este un factor generativ de bunuri, de bani, dar acestea sunt manipulate de grupuri de interese cu scopuri oculte. “Oieritul nu se poate face in zone fara paduri. De doua ori pe ani, cand padurile sunt parjolite, oaia trebuie sa intre un pic in padure”, a aratat specialistul, subliniid ca trebuie midificat Codul silvic ca sa fie permisa intrarea animalelor in padure, in baza unui contract al proprietarilor cu crescatorii de oi.