Obiective turistice

Biserici

Cea mai veche biserică de pe raza localităţii Bălan este biserica de lemn denumită Cricova, cea care este aşezată pe malul stâng al Văii Almaşului. Aceasta se află la circa 50 m NE de noua biserică, zidită în 1996 în acelaşi ţintirim. Această biserică are o interesantă istorie: ,,Biserica de lemn din Bălan Cricova a fost ridicată, conform tradiţiei, în vremuri îndepărtate, în Mănăstirea Bălan. În curtea actualei biserici stă construită această biserică, ce a a fost construită iniţial la zeci de kilometri, respectiv pe teritoriul mănăstirii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Bălan. Ea a fost transferată în poziţia actuală de săteni, în anul 1700, pentru a salva acest pământ sfânt care s-a dorit a fi stăpânit de austro-ungari. Astfel că într-o noapte, sătenii, cu carele cu boi, au adus-o şi au montat-o în mijlocul satului. În acest mod, pământul a fost considerat loc sfânt şi nu s-a mai dorit a fi cucerit.” Şi acest loc a rămas sfânt pentru că la câteva zeci de metri distanţă s-a construit o nouă biserică. În ceea ce priveşte cealaltă biserică de lemn, aceasta este cunoscută de localnici drept biserica de lemn din Josani, deoarece se află în partea de jos a satului Bălan.

Aceasta este una dintre cele mai frumoase şi mai valoroase biserici de lemn din Sălaj, atribuită meşterului de biserici itinerant Toader Popa. Ea este datată prin inscripţie din 1695 şi pictată, conform pisaniei, la cumpăna secolelor 18 şi 19. Structura de lemn se păstrează în condiţii bune, în timp ce pictura este aproape ştearsă. Şi nu puteam să stingem subiectul bisericilor de lemn din comuna Bălan fără să amintim de biserica de lemn din vatra Mănăstirii ,,Adormirea Maicii Domnului”, care datează din secolul 19.

Multe se pot spune despre locuitorii comunei Bălan prin prisma existenţei acestor biserici de lemn, care au marcat scena istoriei creştine din acest loc.

Grădina Zmeilor – obiectiv turistic la nivel național

Ca obiectiv turistic principal în comuna Bălan regăsim Grădina Zmeilor din localitatea Gâlgău Almaşului. Potrivit specialiştilor, aceste formaţiuni s-au format prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii dintr-un deal învecinat, care au alunecat pe argilele de la bază. Ulterior, datorită agenţilor modelatori, s-au format cele mai bizare forme: coloane, metereze, poduri, ciuperci, unele având înălţimi de peste 10-12 metri.

Acest obiectiv turistic găzduit de comuna Bălan este unic la nivel european, ceea ce conferă autenticitate şi unicitate întregului ţinut.

 

Monumentul Eroilor din cimitirul Chendrea

Monumentul a fost executat din piatra, taiata si slefuita in forma de cuburi. Trei dintre ele au dimensiuni de 50/50cm, iar unul este de 1m/50cm. Fundatia a fost facuta din piatra si ciment de catre localnicii din Chendrea Damsa fonel nr.236, Indreica Vasile
nr.243, lanchis Vasile, ajutati de Varga Dumitru nr. 130, Pasca Nicolae nr.89, Damsa Alexa, Porfire Vasile nr.52, Vaida Vasile nr.35, Vaida Grigore nr.l76 si Ianchis Teodor nr.l29, supravegheati de d-l Onat Patritiu.
Proiectul a fost executat de Morar Vasile de la nr.123 din Chendrea , absolvent al Liceului de Arte din Cluj-Napoca. Pe cele patru fatade ale cubului de 1m/50cm tanarul Morar Vasile a sapat cu dalta urmatoarele:

  • pe latura din fata „RIDICATU-S-A ACEST MONUMENT INTRU JERTFA EROILOR ACESTOR LOCURI CAZUTI PENTRU APARAREA DEMNITATII SOCIALE SI CREDINTEI SRAMOSESTI PENTRU REINTREGIREA NEAMULIII ROMANESC, 1983″;
  • pe latura din dreapta sunt consemnate numele eroilor cazuti in „1437 – IOAN GAL; l848-IOANICHIE DRUHORA, VARGA TOMA LUCHII; 1914-1918-DAMSA GHERASIM, VARGA GHEORGHE, RUS IOAN, LUCA GRIGORE, LUCA TIUTE, HODIS TEODOR, VERES IOAN;”
  • pe latura din spate sunt consemnate numele eroilor cazuti in timpul celui de-al doilea razboi mondial „1940-1945-VARGA VASILE, PORFIRE VASILE, VARGA ILARIE, PINTEA VICTOR, ONAT GHEORGIIE, DAMSA GHEORGHE, MORAR VASILE, SURAU STEFAN, VAIDA VLADIMIR, FARCAS AUGUSTIN, INDREICA ISIDOR, DAMSA GHEORGHE’, PINTEA IOAN”;
  • pe latura din stanga se continua lista celor cazuti in anii „1940-1945-DAMSA STEFAN, DAMSA IOAN, PINTEA AUGUSTIN, PINTEA DOREL, PINTEA TODOR, PINTEA VASILE, PINTEA VASILE.
  • Pe cubul de sus o pe latura din fata sunt sculptate doua sabii asezate crucis.

Monumentul este prezentat printr-o cruce privita din toate partile. Acest monument a fost inceput in toamna anului 1982 si a fost terminat in anul 1985 cand a fost sfintit de catre preotii: Saia Gheorghe din parohia Chendrea, Vaida Vasile din Taud, Gog Grigore din Galpiia si Torje Nicolae din Racis.

Acest monument a fost ridicat in cinstea eroilor din Chendrea si Trestia cazuti in cele doua razboaie mondiale, in Rascoala de la Bobalna si in Razmelita de la Dragu.

Monumentul Eroilor din “Dâmbu Șurii” Chendrea

Acest monutment are urmatorul inscris:

„S-a ridicat acest monument in memoria eroului IOANICHIE DRUHORA, comandat de lancierii in Revolutia de la 1848, ucis miseleste de detasamentele unguresti in Razmelita de laDragu in anul 1849”.

Deasupra inscrisului sunt placate din arama un inger si o cruce, iar sub acestea tricolorul Romaniei. Sub inscris sunt desenate doua sabii asezate crucis.
Acest monument a fost executat din ciment armat cu fier beton iar inscrisul este placat in marmura neagra. Monumentul a fost ridicat de credinciosii satului Chendrea, avand ca mester pe Morar loan de la nr. 50, ajutat de membrii Consiliului Parohial si de Ianchis Vasile sub indrumarea directa a preotului satului, Saia Gheorghe.
Acest monument a fost construit in vara anului 2002, iar dezvelirea si sfintirea a avut loc in data de 8 noiembrie 2002, de ziua Sfintilor Mihail si Gavril.
Monumentul a fost ridicat in amintirea uciderii eroului localnic Ioanichie Druhora in Razmelita de Dragu din anul 1849.
Monumentul este asezat in locul numit „Dimbu Surii”, pe soseaua Jibou-Hida in localitatea Chendrea.